Hyvä myyntipuhe pitäisi pitää! Jännittääkö?

Jännittääkö sinua puhua livenä tai etänä yleisön edessä? Yrittäjänä saattaa huomata, että joutuu tai pääsee pitämään puheita usein omasta yrityksestään, liikeideasta ja tuotteistaan. Ainakin puhelimessa pitäisi pitää se vakuuttava myyntipuhe. Eräänlaista esiintymistähän sekin on. Myynti ja markkinointi ei ole vain sitä, että laitetaan lehteen ilmoitus, pistetään Facebook-mainos pyörimään tai hankitaan autoon isoilla teippauksilla firman nimi.

(Tämä postaus sisältää lopuksi affiliatelinkin, jonka kautta saan pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteen. Samalla siis tuet minua, pienyrittäjää, kun ostat tuotteen tämän sivuni kautta.)

Minä itse tykkään esiintyä ja olla esillä. Mutta se ei ole ollut sellaista aina. Halu kertoa omia juttuja yleisön edessä on kuitenkin syntynyt yllättävän nuorena. Ala-asteella, pienessä kyläkoulussani, innostuin kirjoittamaan runoja, ja minä kysyin jopa opettajaltani, että saanko lausua niitä luokan edessä kaikille. Ajatella kuinka rohkea olin! Nyt sitä hämmästelee näin jälkikäteen.

Yläasteella murrosiän epävarmuuksissa ja muissa hankaluuksissa menin ihan toiseen ääripäähän. Olin hiljainen, eristyvä ja yritin pysyä näkymättömänä tyttönä. Lukiokaan ei helpottanut tilannetta, mutta Rovaniemen kauppaoppilaitoksessa huomasin erästä esitelmää pitäessä, että ei tämän oikeastaan jännittänyt enää. Pidimme niin paljon kaikenlaisia ryhmäesitelmiä, että siihen kai tottui. Muistelen katsoneeni muita luokkalaisia luokan edestä, ja ajattelin, että tässähän me kaikki olemme yhdessä – esiintyjät edessä ja yleisö luokassa, mutta silti tässä samassa tilassa.

Niin voi ajatella nytkin. Vaikka esiintyjä nostetaankin hetkeksi valokeilaan tai menee sinne yleisön eteen, koko porukka on silti siinä samassa tilassa. Kuinka tämän saman fiiliksen saisi etäesiintymiseen, kun yleisö onkin ruudun takana? Voiko netissä kokea yhteisöllisyyttä? Toivottavasti!

Runoilijan comeback!

Varsinainen esiintyväksi runoilijaksi tuleminen tapahtui minulla vasta aikuisena. Otin töistäni vuorotteluvapaata ja menin Limingan taidekouluun kirjoittajalinjalle lukuvuodeksi 2006-2007. Tuona aikana innostuin tosissani lavarunoudesta eli omien runojen esittämisestä. Minusta tuli tuttu näky runotapahtuminen Open mic -osuuksissa.

Nyt yli 10 vuoden jälkeen esiinnyn edelleen. Pidän puheita, juonnan tapahtumia ja teen myös livevideoita somessa sekä koulutan ryhmiä. Kouluttajakin tarvitsee esiintymistaitoa.

Helpottuuko myynti?

Uskon, että esiintymiskokemukseni ja -varmuuteni on edesauttanut sitä, että pystyn tuomaan selkeästi esille ammattitaitoni ja osaamiseni. Pystyn vakuuttavasti myymään palvelujani. Kun en stressaa esiintymistä, keskityn paremmin itse asiaan.

Mitä asialle voi tehdä?

Itse olen käynyt kaikenlaisia esiintymiskursseja. Olen osallistunut yhdelle viikonlopun kestävälle klovneriakurssillekin! Improteatteriharjoitukset ovat auttaneet. Siinä voi kokeilla rajojaan. Kävin kerran myös äänenkäytön ja esiintymistaidon intensiivikurssin. Minua kiinnosti todella kehittyä esiintyjänä ja lavarunoilijana. Nyt koulutuksista on yllättävää hyötyä yrittäjänä.

Hanki #Uskallanäkyä – rohkeutta esilläoloon videolla ja livenä -kurssi

Nyt suosittelenkin sinulle nettikurssia aiheesta. Olen tutustunut yrittäjänä ollessani Sanna Jylänkiin. Olette huomanneet varmaan, että olen maininnut hänet usein. Miksi innostuin seuraamaan häntä somessa? Samastuin häneen siinä, että hän selvästikin tykkää esiintyä. Hän harrastaa teatteria eli on myös kulttuurin ystävä.

Sanna on tehnyt paljon videoita ja oppimateriaaleja verkkoon. Olen oppinut häneltä jo vaikka mitä ja saanut lisää rohkeutta esiintyä esimerkiksi somen livelähetyksissä. Some-esiintyminen oli minulle vierasta vielä vuosi sitten.

Nyt hänellä on myynnissä kurssi, johon on hän koonnut kokemuksensa parhaat palat avuksi somessa esillä olemiseen. Kurssilla opit ajattelemaan itsesi esiintyjänä toisella tavalla, etkä enää jännitä jokaista asiaa esiintymisessä. Videoita voit katsoa omaan tahtiisi haluamassasi järjestyksessä. Käytä oppeja avuksi myynnissä, työhaussa tai vaikkapa palavereissa.

Aiheina ovat esimerkiksi hissipuhe, äänenkäyttö tai kehonkieli.

Katso koko esittely tämän linkin takaa ja sieltä voit myös tilata kurssin itsellesi. Tämä on nyt se tärkeä kumppanuuslinkki, josta puhuin blogin aluksi:

#Uskallanäkyä – rohkeutta esilläoloon videoilla ja livenä -kurssi

Klikkaa ja katso. Suosittelen! Ehkäpä näillä opeilla syntyy sinullekin se hyvä myyntipuhe – esiintymisvarmuuden kautta.