Yrittäjä: Hyödyllisiä vinkkejä yksinyrittäjille

Kuva: Unplash

Tästä artikkelista saa poimia ideoita mitä aloittava yrittäjä tarvitsee. Tarjolla on myös vinkkejä yritystoiminnan kehittämiseen. Lista perustuu minun kokemukseeni yrittäjyydestä korona-aikana 2020. Olipa melkoinen ajankohta aloittaa yrittäjänä!

Yrityksen perustaminen

Olen tyytyväinen, että perustin suoraan osakeyhtiön enkä toiminimeä. Taloushallinnon ammattilaisena olin tottunut ajattelemaan yritysasioita osakeyhtiön tuloslaskelman ja taseen kautta. Lisäksi on kätevää, että yrityksen rahat ja omat rahat pysyvät visusti erillään toisistaan. Osakeyhtiön perustamisen hinta ei ole enää niin suuri kuin aikaisemmin. Ennen vaadittiin osakepääomaa, nyt voi varatonkin yrittäjä perustaa osakeyhtiön, kunhan löytyy jostain rahat Patentti- ja rekisterihallitukselle. Hinta netin kautta tehtäessä on 275 €, joka maksetaan YTJ-palvelussa heti ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen. Toki pitää myös miettiä se, että mistä saa rahat alkuinvestointeihin. Niitä on aina asiantuntijuuttaan myyvillä yrittäjilläkin, vaikka sattuisikin olemaan jo läppäri, kännykkä ja nettiyhteys valmiina. Miten kirjanpito ja laskutus hoidetaan? Paljonko tarvitaan markkinointiin rahaa? Mitä nettisivut maksavat?

Starttiraha

Jokaisen yrittäjän, joka alkaa täysaikaiseksi ja täyspäiseksi yrittäjäksi, kannattaa hakea starttirahaa. Suosittelen! Samalla tulee myös tehtyä liiketoimintasuunnitelma ja budjetti. Yrittäjillä saattaa olla kova kiire aloittaa toiminta heti, kun on saanut päähänsä yrittäjyyden, mutta starttirahan kanssa kannattaa pitää pää kylmänä ja tehdä asiat niin kuin on ohjeistettu.

Yrittäjän työttömyyskorvaus ja YEL

Minä olen aina kuulunut ammattiliittoon, kun olen ollut työelämässä. Nyt sitten tietenkin myös liityin Yrittäjäkassaan (SYT). Yrittäjä on työttömyysturvan piirissä, kun hän työllistyy siten, että hänen YEL perusteena oleva työtulonsa on vähintään 13 076 euroa vuodessa. Tuo sitten määritti myös sen mille tasolle nyt aloittavana yrittäjänä päätin asettaa YEL-työtuloni. Maksan YELiä 14000 euron mukaan. Tästä on monia mielipiteitä, että kannattaako maksaa vähän vai paljon, mutta minä nyt maksan tuon summan perusteella. Minullahan on menossa suoja-aika vielä kesää 2021 saakka.  Nimittäin työttömyysturvaa koskeva lainsäädäntö määrittää ”18 kuukauden” enimmäisajan, jonka henkilö voi toimia yrittäjänä menettämättä oikeuttaan palkansaajan työttömyyspäivärahaan. Jos jostain syystä lopetan yrittäjyyden tuon aikana, voin palata ikään kuin takaisin aikaan ennen yrittäjyyttä.

B2B ja B2C -markkinointi

Aloittavan yrittäjän ja kaikkien yrittäjien pitäisi myydä ja markkinoida niin paljon, että asiakkaat tietävät uuden yrittäjän olevan olemassa. Paljonko on paljon? Yritykseni markkinointi on B2B-markkinointia eli kohderyhmäni ovat muut yrittäjät. Bisnes to bisnes -markkinointia kuvaillaan vaikeammaksi kuin kuluttajalle suunnattua markkinointia.  Yksi haaste on siinä se, että yrityksiä on luonnollisesti vähemmän kuin kuluttajia. Autan ja koulutan yksinyrittäjiä myös pääsemään itsekin esille. Siksi mietin todella paljon päivittäin markkinointikysymyksiä. Teen sisällöntuotantoa pk-yrityksille. Olen myös kouluttanut ihan muitakin kuin yrittäjiä (esimerkiksi somen hyötykäytöstä).

Liiketoimintasuunnitelma

Yrittäjän pitää kehittää omaa liiketoimintaansa jatkuvasti. Itse olen ollut mukana syksyllä 2020 Limingan kunnan Parempi tulevaisuus -valmennuksessa yksin- ja pienyrittäjille. Valmennuksen aikana laaditaan valmentajien tuella strategisen liiketoimintasuunnitelma, joka on konkreettinen tiekartta itselleni poikkeusoloissa ja sen jälkeen. Tämä on kyllä ollut mahtava valmennus. Olen voinut kehittää starttirahahakemukseeni tekemääni liiketoimintasuunnitelmaa käytännössä. Olen muuttanut yritykseni vision ja löytänyt hyviä tavoitteita sekä keinoja saavuttaa ne.

Yrityksen visio

Minun yritykseni tämänhetkinen visio on tässä. Se on myös eräänlainen unelma. Yksinyrittäjät voivat ajatella visiota myös unelmana, jos visio-sana tuntuu jotenkin liian mahtipontiselta. Millainen yrittäjä sinä haluat olla? Millaisesta yrittäjyydestä sinä haaveilet?

Haluan olla luovuutta tukeva, luotettava yksinyrittäjien auttaja.

Heidi Haataja
Kuva: Unplash

Yrityksen kehittäminen ja yrittäjäkoulutus

Parempi tulevaisuus -valmennuksen lisäksi koulutan itseäni Redesanin Sparraaja-koulutuksessa. Minua kiinnostaa suunnattomasti yrittäjävalmennus. Jotkut puhuvat coachamisesta ja coacheista, mutta minun suuhuni tuo sana ei sovi. Mieluummin puhun valmentamisesta, ehkä mentoroinnista. Suomen Yrittäjiltä löytyy muuten mainioita mentoreita https://www.mentorisi.fi/ palvelusta. Liityin Suomen Yrittäjät ry:een heti vuoden alusta, koska kokemukseni mukaan yhdistysten kautta voi verkostoitua kätevästi ja saada edullista tai maksutonta koulutusta.

Miten yritystä markkinoidaan?

Minun pitää vielä kirkastaa entistäkin enemmän markkinoinnissani minun omaa erityistä osaamistani. Miksi sisällöntuotanto kannattaa hankkia juuri minulta? Miksi koulutusta ja valmennusta kannattaa tilata juuri minulta? Minäpä yritän muotoilla nyt asiaa tähän alle. Tämä on kyllä haastavaa laittaa tiiviiksi timantiksi, mutta yritetään.

Pystyn kirjoittamaan laaja-alaisesti tekstejä monelta eri alalta. Esimerkiksi taloushallintoon tai valokuituun liittyvät artikkelit syntyvät kädenkäänteessä. Myös luovuudesta, luovasta kirjoittamisesta tai hyvinvoinnista kirjoitan erittäin mielelläni ja sydämestäni. Lisäksi olen nopea. Yhden sivun artikkelissa ei välttämättä mene kuin 2 tuntia, jos aihe on tuttu. Nopeuden ansiosta olen myös edullinen. Hinnoittelen työni tuntihinnan mukaan.

Auttajana olen kokenut, ja haluan myös kouluttaa ja valmentaa ammattitaidolla, siksi olen hankkinut kouluttajakoulusta ja nyt hankin sparraajakoulutusta. Haluan ensin oppia ymmärtämään asiat tietyllä tasolla ennen kuin opetan niitä muille. Opetan sosiaalisen median ja WordPressin käyttöä. Tarkoitus on myös pian tarjoa valmennusta ja sparrausta muissakin asioissa.

Tällaisia asioita minulle on nyt tullut vastaan nyt, kun olen yrittäjä. Kaikenlaisia oivalluksia olen saanut. Verkostoidu kanssani tai seuraa minua LinkedInissä niin voit lukea kirjoituksiani myös sieltä.

Oikein hyvää loppuvuotta 2020!

Ota yhteyttä, sillä autan mielelläni.

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen