Eeppinen vaaliruno

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston eeppinen vaaliruno

Nyt on vuorossa vastuullinen puheenvuoro,
perustetaan vaaleihin vasemmiston suurkuoro.

Oikeudenmukainen korvaus meille työstä,
tarvitaan porkkanaa, ei iskuja vyöstä.

Kaksoisraide Ouluun ja Haaparantaan asti,
silloin menee raiteilla useampi lasti.

Tieverkot kuntoon, etenkin nelonen ja kasi,
sitten riittää pelkkä auto, eikä PV:n masi.

Koulutuksesta ei leikata enää saa,
muuten syrjäytyy koko maa.

Suomeen on saatava kunnon perustulomalli,
loppuisi ihmisiltä tukiviidakkoralli.

Sote-uudistus on laitettava uuteen uskoon,
vanhan mallin voi viedä vaikka Ruskoon.

Ympäristöä on suojeltava, koska ilmasto muuttuu,
napajäät sulavat ja luontoäiti suuttuu.

Maakunnassa tarvitaan taidetta ja vapaa-aikaa,
tauluja kunnantaloille ja laulut ne raikaa.

Tärkeintä on ihmisyys ja inhimillisyys,
muuten tulee sydämiin ikuinen syys.

Vähennetään yhdessä eriarvoisuutta,
herätetään kansassa toiveikkuutta.

Äänestä Vasemmistoa!

Toivoo: Heidi Haataja

Runo julkaistu alunperin Kansan Uutisten blogissani 8.12.2018. Voit katsoa millainen varsinainen eduskuntavaaliohjelma on Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston sivuilla.

Nouseva vasemmisto: Suomen kansallisomaisuus on suojattava tuleville sukupolville

KANNANOTTO 

Nouseva vasemmisto katsoo, että Suomen luonnonvarat ovat kansallista omaisuutta. Suomalainen maaperä, vesistöt ja luonnonvarat on nähtävä kansallisena omaisuutena, joka ei kuulu pikavoittoja tavoitteleville yrityksille. Kestävää tulevaisuutta tuleville sukupolville ei suojata myymällä yhteistä omaisuuttamme ja kulttuuriperintöämme.

Suomessa jokaisenoikeudet (jokamiehenoikeudet) takaavat kaikille mahdollisuuden nauttia luonnosta ja sen antimista. Jokaisenoikeuksissa on kyse ainutlaatuisesta kulttuurista, josta muualla maailmassa voidaan vain haaveilla – kulttuurista, johon me suomalaiset kasvamme ja josta on pidettävä kiinni. Jokaisenoikeuksiin liittyy myös vastuita, eikä oikeuksista nauttiva saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa luonnolle tai ympäristölle. Tämän vastuun tulee koskea ennen kaikkea maaperäämme hyödyntäviä kaivosyhtiöitä, pohjavettämme havittelevia suuryrityksiä sekä ilmaamme saastuttavia tehtaita. Sen sijaan että päästäisimme ulkomaalaiset yritykset tyhjentämään maaperämme rikkauksista sekä viemään voitot ja verot ulkomaille, meidän täytyy suojella kansallisomaisuutemme lailla mahdollisimman pian.

Meidän tulee laajentaa jokaisenoikeuksien ajattelutapaa myös luonnonvaroihimme: “Jätä luonto siistimpään kuntoon kuin saapuessasi.” Tulevat sukupolvet syntyvät epäreiluun tilanteeseen, jossa suomalainen kansallisomaisuus on pirstaleina maailmalla ja yhteistä luontoamme on pilattu. Meidän tulee varmistaa, että myös tulevat suomalaiset saavat nauttia luonnostamme ja sen antimista sekä kertoa ylpeinä jokaisenoikeuksista maailmalle. Suomen tulee toimia suunnannäyttäjänä ja esikuvana yhteisten luonnonvarojemme sekä ympäristömme vaalimisessa.

Nouseva vasemmisto on monipuolinen ryhmä ympäri Suomea vasemmistolaiseen aatteeseen sitoutuneita puolueaktiiveja, jotka haluavat edistää oikeudenmukaisuutta ja parempaa tulevaisuutta. Ryhmä muodostui vuoden 2018 alussa KSL:n ja Vasemmistoliiton poliitikkokoulussa. Tavoitteenamme on laajentaa vasemmiston kannatusta, edistää puolueen arvojen mukaista politiikkaa sekä kehittää puolueen toimintaa.

Etsi Twitteristä ja Instagramista julkaisut #nousevavasemmisto niin löydät meidät.

Aino Akinyemi, Vaasa
Mika Byman, Kouvola
Sasu Haapanen, Turku
Heidi Haataja, Liminka
Taimo Halme, Jyväskylä
Milka Hanhela, Tampere
Hanna Jokinen, Parola
Antti Knuuttila, Seinäjoki
Matleena Käppi, Jyväskylä
Anneli Lehto, Vaasa
Tiia Lehtonen, Laukaa
Emma Lindqvist, Raisio
Ville Luotola, Oulu
Laura Meriluoto, Kuopio
Manu Mäkinen, Forssa
Chau Nguyen, Vantaa
Iikka Nikkinen, Kangasala
Janne Parkkila, Joensuu
Henri Ramberg, Rovaniemi
Anniina Rytkönen, Kajaani
Olli Salo, Kemijärvi
Suvi Silvala, Kotka
Milka Tommila, Pori
Markus Åkerlund, Pieksämäki

Hyvinvointiin panostaminen kannattaa aina

(oheinen mielipidekirjoitus julkaistiin Kalevassa 14.9.2018)

Kuntien ja kaupunkien valtuustoissa kokoonnutaan nyt miettimään vuoden 2019 budjettia, ja katseet kääntyvät menojen hillitsemiseen. Viranhaltijat varoittelevat liiallisista investoinneista ja palkkakulujen kasvamisesta. Tuttuja fraaseja hoetaan valtuutetuille. Muistutetaan, että väestön ikääntyminen tuo paineita julkiseen talouteen. Kuntien tulisi pidättäytyä kaikista muista kuin toiminnan kannalta välttämättömistä hankinnoista, palveluiden ostoista, sijaisten palkkauksesta ja muista menoista.

Siitähän yleensä keskustelu salissa alkaakin, että mitä nuo välttämättömät menot ovat. Vahvistetaanko kunnan elinvoimaa keskittymällä pelkästään mahdollistamaan yritysten toimintaa vai palkataanko uusi ihminen vanhusten hoitokotiin? Kasvatetaanko koulujen luokkakokoa vai voitaisiinko luokkakokoa joskus jopa pienentää?

Leikkauslistojen sijaan meidän tulisi panostaa joka vuosi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Sieltä ne säästöt tulevat pitkällä tähtäimellä. Mutta valitettavasti myös julkisella puolella etsitään nopeita ratkaisuja ja välittömiä säästöjä.

Ihminen on kokonaisuus, jonka hyvinvointiin vaikuttavat muun muassa terveys, ihmissuhteet, tarpeellisuuden tunne ja mielekäs tekeminen ja harrastukset. Esimerkiksi työllistyminen mielekkäisiin tehtäviin ehkäisee päihde- ja mielenterveysongelmia. Se on selvää säästöä, ja näin yhteiskunta saa lisää panoksia työllistämiseen.

Ihmisten terveellisiä elämäntapoja tulee tukea ja kannustaa. Kuntien tulisi pystyä antamaan tietoa riskiryhmille esimerkiksi diabeteksen ehkäisystä järkevällä ja mielekkäällä tavalla, kuten liikunnalla ja ruokavaliolla. Diabeteksestä aiheutuu isot kustannukset yhteiskunnalle ja paljon kärsimystä sairastuneelle itselleen.

Ennalta ehkäisevä työ joka saralla on äärimmäisen tärkeää. Meidän pitää huolehtiä myös kuntien ja kaupunkien työntekijöiden jaksamisesta. Jos ihminen joutuu työskentelemään jatkuvasti äärirajoilla, hän väistämättä lopulta päätyy sairaslomalle tai vaihtaa työpaikkaa, jos työpaikan vaihtaminen on edes mahdollisesta tässä taloustilanteessa.

Miettikää siis siellä talousseminaareissa enemmän sitä, kuinka kuntien asukkailla ja työntekijöillä olisi mahdollisimman hyvät olosuhteet elää ja tehdä työtä. Kunnan elinvoimaisuuden lisääminen leikkausten kautta ei pitkällä tähtäimellä johda toivottuun lopputulokseen.

Heidi Haataja
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston 1. varapuheenjohtaja

Vasemmisto on vahva Pohjois-Pohjanmaalla

Kirjoitin Kansan Uutisen blogiin siitä kuinka  vahva Vasemmistoliitto on Pohjois-Pohjanmaalla.

”Minä uskon siihen, että meillä on mahdollisuus saada juuri Oulun vaalipiiristä (Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu) lisää kansanedustajia seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019. Nyt istuvina kansanedustajinamme ovat Hanna Sarkkinen ja Katja Hänninen, mutta meillä on niin loistavia ehdokkaita jo listalla, että vaalien jälkeen meillä voi olla 3-5 kansanedustajaa.”

Kaksi bloginostoa

Haluan nostaa kummastakin kirjoittamastani blogista yhden vanhan kirjoituksen esille.

Kansan Uutisen blogissa eniten jakoja on ollut kirjoituksella nimeltä Nuori yrittäjä, Vasemmistoliitto voi olla sinunkin puolueesi.

Halusin kirjoittaa siitä yrittäjämyönteisyydestä, jota näen puolueessa:
”Vasemmistoliiton aatteena ei ole: Tulos tai ulos. Tarkoituksena on rakentaa yhteiskunta, jossa on turvaverkko myös pienyrittäjille. ”

****

Kalevan blogin selvästi suosituin artikkeli on ollut Oliko Limingan The Tötterö ennenaikainen aprillipila ?

Limingan kunnan matkailun Masterplan aiheutti valtakunnallista kohua. The Tötteröstä puhuttiin radiossakin. Jotkut ihmiset epäilivät sen olevan aprillipila. Päätinkin kirjoittaa siitä kirjoituksen ja julkaista sen aprillipäivänä 1.4.2018. Selvästikin julkaisun ajankohtaisuutella ja ajankohdalla oli vaikutusta siihen, että tuhannet ihmiset lukivat sen.

 

Päivitin sivuston

Päivitin tämän oman nettisivustoni ja lisäsin tänne myös artikkelisivun.

Kirjoitan tällä hetkellä  blogia sekä Kalevassa että Kansan Uutisissa. Tarkoitus, että julkaisen jatkossa samat kirjoitukset myös täällä, joten ne löytyvät kätevästi yhdestä paikasta.

Tervetuloa käymään uudestaan sivuillani.